Oedeemtherapie

Onze specialisten staan voor u klaar

Oedeem

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoorde balans in de aan- en afvoer van vocht.  Dit proces kan meerdere oorzaken hebben.

Lymfoedeem
Primair lymfoedeem is een aangeboren afwijking aan het lymfestelsel. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er minder lymfevezels of –klieren in het lichaam aanwezig zijn of dat deze minder goed werken dan normaal. Primair lymfoedeem openbaart zich vaak pas na een trauma (breuk/kneuzing/operatie) en voor het 35e levensjaar. Lymfoedeem is vaak in één arm of been aanwezig.

Secundair lymfoedeem ontstaat door een (ernstige) beschadiging aan het lymfestelsel. Bijvoorbeeld wanneer er lymfevezels of –klieren worden verwijderd of beschadigd bij de behandeling van kanker. Maar ook door bijvoorbeeld een operatie, een trauma (breuk/kneuzing), een infectie of een ernstige verbranding van de huid.

Behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut en zal vooral gericht zijn op het terugdringen of niet verder toenemen van het oedeem om zo het normaal functioneren te herstellen.

 • Afhankelijk van de ernst kan de behandeling bestaan uit:
 • Voorlichting geven over leefregels en huidverzorging
 • Manuele lymfedrainage
 • Compressie therapie
 • Lymfetaping
 • Oefentherapie
 • Adviseren bij het aanmeten van een therapeutische kous of andere hulpmiddelen

Veneus oedeem

Ontstaat door slecht functionerende kleppen in de aderen (het veneuze systeem). Hierdoor kan het bloed (en daardoor ook het lymfevocht) uit de benen niet goed worden afgevoerd. Vocht hoopt zich in de loop van de dag op rond de enkels, meestal aan beide kanten.

Complicaties
Veel oedeem kan een zwaar en gespannen gevoel met zich meebrengen. Ook stijfheid in de gewrichten en een beperking in mobiliteit kan een vervelende bijkomstigheid zijn. Oedeem verhinderd een goede doorbloeding van de huid. Hierdoor geneest de huid slecht, waardoor er (chronische) open wonden kunnen ontstaan. Als oedeem in een vergevorderd stadium is, kunnen er huidveranderingen optreden.

Lipoedeem

Lipoedeem is een stoornis in de verdeling van vet. Hierdoor ontstaat plaatselijke vetophoping in de heupen/benen die niet beïnvloed kan worden door gewichtsvermindering of sporten. Kenmerkend hierbij is dat de voeten niet aangedaan zijn, de benen vrijwel altijd gevoelig zijn en gemakkelijk blauwe plekken vertonen. Deze aandoening komt uitsluitend bij vrouwen voor en ontwikkeld zich veelal tijdens of na de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Daarnaast kan Lipoedeem (uiteindelijk) resulteren in bijkomend lymfoedeem en gewrichtsklachten door overbelasting. De behandeling van lipoedeem is gericht op het streven naar een gezonde leefstijl, het verbeteren van spierkracht en het voorkomen en/of verminderen van eventueel secundair lymfoedeem.

Fysiotherapeutisch Consult

Tijdens een fysiotherapeutisch consult wordt er een intakegesprek(anamnese) afgenomen. Dit om informatie over de klacht en de beperkingen die u ervaart in het dagelijks leven en/of tijdens het sporten of uw werk te inventariseren. Na dit gesprek volgt het lichamelijk onderzoek om de oorzaak van uw klacht(en) in kaart te brengen. Vervolgens stellen we in samenspraak met u een behandelplan op. De behandeling duurt in principe 30 minuten. Bent u niet in staat om bij ons in de praktijk te komen? Dan behandelen wij ook aan huis, mits u over een medische indicatie beschikt.

Betaling & vergoeding fysiotherapie

Uw behandelingen fysiotherapie worden direct gedeclareerd bij uw zorgverzekering, als wij een contract hebben met deze zorgverzekeraar. Zo niet, dan ontvangt u van ons een nota die u zelf kunt insturen. Wilt u in aanmerking komen voor vergoeding, dan dient u zich te realiseren dat u wel een aanvullende verzekering afgesloten moet hebben. Fysiotherapie wordt vanuit die aanvullende verzekering vergoed. Aandoeningen uit de chronische lijst worden ook vergoed uit de basisverzekering vanaf de 21ste behandeling.

Kwaliteit & samenwerkingen

Onze praktijk voldoet aan alle wettelijke(kwaliteit) eisen. Zo zijn al onze fysiotherapeuten zowel CKR(Centraal Kwaliteitsregister) als BIG(Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg) geregistreerd. Hiermee voldoen wij aan de laatste bij- en nascholingseisen. Onze praktijk is aangesloten bij het ClaudicatioNet en het ReumaNet Noord. Hiernaast zijn wij ook aangesloten bij het Schoudernet.

Wat bieden wij met onze fysiotherapie:

 • Persoonlijke aandacht
 • Verschillende specialisaties en expertises
 • Ongedwongen sfeer
 • Nazorg in de vorm van “Fysio Fitness”
 • Gemiddelde klantwaardering 8,9!

Klantervaringen

These slides will be slide-able on the live version of your page!
"Na jaren terugkerende spanningshoofdpijn eindelijk iets gevonden wat werkt! Na de behandeling merk je meteen het verschil."
A. van Eems
"Na een nare val ging traplopen erg moeizaam. Daarom toch maar naar de fysiotherapeut gegaan. Ze hebben mij enorm geholpen en ik heb nu minder pijn. Bedankt heren, ik kan de trap weer op!"
G. Kelderhuis
"Door de pijn in mijn rug kon ik 's nachts slecht slapen. Een paar behandelingen later en ik slaap als een baby. Echt een aanrader!"
D. Vriesen

Neem direct contact met ons op

Ons team bestaat uit enthousiaste fysiotherapeuten met ieder zijn eigen expertise. Bij ons krijgt u de persoonlijke aandacht en zorg die u verdient. Ook kunt u bij ons ook terecht voor fitness, groepstrainingen en personal training en diëtetiek. Plan direct een afspraak online of bel ons.
arrow_drop_up arrow_drop_down