Oedeemtherapie

Onze specialisten staan voor u klaar

 

Oedeem is een abnormale ophoping van vocht en eiwitten in het lichaamsweefsel als gevolg van een verstoorde balans in de aan- en afvoer van vocht. Dit proces kan meerdere oorzaken hebben.

Lymfoedeem
Primair lymfoedeem is een aangeboren afwijking aan het lymfestelsel. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er minder lymfevezels of –klieren in het lichaam aanwezig zijn of dat deze minder goed werken dan normaal. Primair lymfoedeem openbaart zich vaak pas na een trauma (breuk/kneuzing/operatie) en voor het 35e levensjaar. Lymfoedeem is vaak in één arm of been aanwezig.

Secundair lymfoedeem ontstaat door een (ernstige) beschadiging aan het lymfestelsel. Bijvoorbeeld wanneer er lymfevezels of –klieren worden verwijderd of beschadigd bij de behandeling van kanker. Maar ook door bijvoorbeeld een operatie, een trauma (breuk/kneuzing), een infectie of een ernstige verbranding van de huid.

In de meeste gevallen is op basis van oedeemtherapie behandeling goed mogelijk. Onze gespecialiseerde oedeemfysiotherapeut helpt u hier graag bij.

Behandeling

De behandeling wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd oedeemfysiotherapeut en zal vooral gericht zijn op het terugdringen of niet verder toenemen van het oedeem om zo het normaal functioneren te herstellen.

 • Afhankelijk van de ernst kan de behandeling bestaan uit:
 • Voorlichting geven over leefregels en huidverzorging
 • Manuele lymfedrainage
 • Compressie therapie
 • Lymfetaping
 • Oefentherapie
 • Adviseren bij het aanmeten van een therapeutische kous of andere hulpmiddelen

Veneus oedeem

Ontstaat door slecht functionerende kleppen in de aderen (het veneuze systeem). Hierdoor kan het bloed (en daardoor ook het lymfevocht) uit de benen niet goed worden afgevoerd. Vocht hoopt zich in de loop van de dag op rond de enkels, meestal aan beide kanten.

Complicaties
Veel oedeem kan een zwaar en gespannen gevoel met zich meebrengen. Ook stijfheid in de gewrichten en een beperking in mobiliteit kan een vervelende bijkomstigheid zijn. Oedeem verhinderd een goede doorbloeding van de huid. Hierdoor geneest de huid slecht, waardoor er (chronische) open wonden kunnen ontstaan. Als oedeem in een vergevorderd stadium is, kunnen er huidveranderingen optreden.

Lipoedeem

Lipoedeem is een stoornis in de verdeling van vet. Hierdoor ontstaat plaatselijke vetophoping in de heupen/benen die niet beïnvloed kan worden door gewichtsvermindering of sporten. Kenmerkend hierbij is dat de voeten niet aangedaan zijn, de benen vrijwel altijd gevoelig zijn en gemakkelijk blauwe plekken vertonen. Deze aandoening komt uitsluitend bij vrouwen voor en ontwikkeld zich veelal tijdens of na de puberteit, een zwangerschap of de menopauze. Daarnaast kan Lipoedeem (uiteindelijk) resulteren in bijkomend lymfoedeem en gewrichtsklachten door overbelasting. De behandeling van lipoedeem is gericht op het streven naar een gezonde leefstijl, het verbeteren van spierkracht en het voorkomen en/of verminderen van eventueel secundair lymfoedeem.

Vergoeding Fysiotherapie Zuidhorn

Voor vergoeding via de zorgverzekeraar dient u een aanvullende verzekering te hebben. In sommigen gevallen wordt de behandeling ook (deels) vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is het geval als de aandoening op de chronische lijst fysiotherapie staat. Zwangerschapscursussen worden niet vergoed vanuit je basisverzekering. Wel bieden sommige zorgverzekeraars dekking in de aanvullende verzekering. Kijk bij je eigen aanvullende verzekering of u hiervoor in aanmerking komt.

Wat bieden wij met onze fysiotherapie in Zuidhorn:

 • Persoonlijke aandacht
 • Verschillende specialisaties en expertises
 • Ongedwongen sfeer
 • Nazorg in de vorm van “Fysio Fitness”
 • Gemiddelde klantwaardering 9,2!

Neem direct contact met ons op

Ons team bestaat uit enthousiaste fysiotherapeuten met ieder zijn eigen expertise. Bij ons krijgt u de persoonlijke aandacht en zorg die u verdient. Plan direct een afspraak online of bel ons.